Serniczek Chałwowo-Malinowy

SKŁADNIKI

  • ok. 200 g herbatników owsianych
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny w proszku
  • 130 gram chałwy
  • 3 łyżeczki konfitury malinowej bez cukru
  • 600 gram twarogu sernikowego
  • kilka listków mięty
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka malin
  • opcjonalnie- inne owoce leśnie do przybrania
  • 1/3 szklanki wody

***żelatyna żelatynie nierówna – trzeba użyć tyle, ile jest napisane na opakowaniu na litr płynu

PRZYGOTOWANIE:

  • Formę do ciasta (najlepiej z odpinaną obręczą) wysmarować masłem. Ciastka drobno pokruszyć (w tej sytuacji sprawdza się tłuczek i woreczek śniadaniowy do którego wkładamy ciasteczka) i wymieszać z roztopionym masłem i z kawałkiem ( około 30 gram) pokruszonej chałwy. Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód formy i mocno uklepać.
  • Żelatynę namoczyć w chłodnej wodzie (ok. 10 minut).
  •  Namoczoną żelatynę podgrzać aż się całkowicie rozpuści. Uwaga, żeby żelatyny nie zagotować, bo straci właściwości. Ostudzić.
  • Twaróg zmiksować z pozostałą chałwą i konfiturą malinową . Na koniec połączyć z rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną . Masę dodajemy do żelatyny, stopniowo, po łyżce, z każdą łyżką delikatnie mieszając. tak dodajemy kilka łyżek, hartując masę, później można już dodać całą resztę masy i wymieszać. *** Chałwa i konfitura z malin powinny wystarczyć jako słodzidło, ale jeśli lubcie bardziej słodkie to najlepiej spróbować masy i ewentualnie oddać cukru bądź ksylitolu.
  • Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. 2-3 godziny powinny całkowicie wystarczyć żeby stężała.
  • Czekoladę kroimy na paski, nie muszą być równe, nawet lepiej jak nie są. Sernik przyozdabiamy malinami, listkami mięty i czekoladą.

SMACZNEGO

i podaj dalej, innym też niech pupa rośnie!

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

Brak komentarzy

Napisz komentarz