Zupa botwinka ze świeżym szczawiem

Hejoł! 

Jak jest sezon na Młodego Buraka to trzeba korzystać😊 😊 😊  Zupinka typowo wiejska, prosta, domowa- żadne restauracyjne NieWiadomoCo😉 . 

Składniki: 

1 litr bulionu (może być warzywny, ja zrobiłam wołowy) 

1 pęczek młodej botwinki 

500 g młodych ziemniaków 

1 jabłko 

1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu 

5 łyżek śmietanki (kremówki 30% lub 18% do zup i sosów, lub roślinnej) 

Pęczek szczawiu 

Sól do smaku 

  • Najpierw musimy przygotować bulion. Ja na litr bulionu wrzucam 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, por i opalaną cebulę. Dodaję sól i wybrane mięso – w tym przypadku miałam pręgę wołową 200 gram.  
  • Następnie odcinam liście botwinki od buraczków, dokładnie myje liście i obieram buraczki (tylko w rękawiczkach, inaczej różowa ręka murowana😊). Liście kroję razem z łodyżkami, buraczki kroję na średniej wielkości plastry. 
  • Ziemniaki należy umyć i oskrobać (tak, niestety🙁 zajęcie żmudne, ale wtedy są najsmaczniejsze), pokroić na cienkie plasterki. W szerokim garnku na oliwie podsmażamy plastry buraczków (ok. 5 minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować. 
  • Dodajemy jabłko z wydrążonym gniazdem nasiennym. Można je przeciąć na 4 kawałki. 
  • Do zupy dodajemy posiekane ziemniaki i gotować zupkę aż zrobią się miękkie (około 20 minut). Potem dodajemy posiekane łodyżki liści botwinki i gotujemy wszystko na umiarkowanym ogniu przez ok. 1-2 minuty. 
  • Dodajemy liście botwinki, posiekany szczaw (zostawiamy trochę na ozdobę!) i gotujemy jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Doprawiamy zmielony pieprzem i solą według potrzeb. 
  • Po chwili dodajemy   śmietankę kremówkę (jak jest mniej tłusta to możemy ją zahartować, przez wcześniejsze wymieszanie z odrobiną zupy w małej miseczce).  Podawać z świeżymi liśćmi szczawiu.  

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

Brak komentarzy

Napisz komentarz