Ciacho jaglane z cukrem kokosowym

Ja ciasta uwielbiam, ale na wiele lat z nich zrezygnowałam myśląc, że są niezdrowe i tuczące. Co jest prawdą (smuuuutek…),  jednak ich zawartość kaloryczną można obniżyć, a używając zdrowych produktów sprawić, że nie będą zagrożeniem dla naszego organizmu.

Na początek sezonu truskawkowego (juuupi!!!!) proponuje bardzo proste ciasto z mąki jaglanej.

*przepis na średnią blachę

Składniki na CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki szklanka cukru kokosowego
  • 3/4 szklanka oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki cynamony
  • 200 gram truskawek
  • 100 gram malin
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju kokosowego- do wysmarowania blachy
  • 2 łyżki soku z malin (opcjonalnie)

Przepis:

Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i oprószamy mąka (dzięki temu nie opadną) . Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do osobnego naczynia wbijamy jaka, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę.  Cały czas miksując dodajemy mąkę i olej do masy, i miksujemy do gładkości.  Dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki soku z malin, i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na wysmarowaną olejem blachę, układamy owoce.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180* ( z termo-obiegiem) i pieczemy 45 minut , do suchego patyczka.

Smacznego!

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

About

No Comments

Leave a Comment