Placek czekoladowy z kuskusu i banana

MASA:

kasza kuskus- 300 gram ( 1 opakowanie)
cukier kokosowy- 3 łyżki ( jeśli lubicie słodsze może być więcej)
banany- 2 sztuki średnie
olej kokosowy- 1 łyżka
sok z połówki cytryny
kakao- 2 łyżki
gorzka czekolada- poł tabliczki

SPÓD:
olej kokosowy – 3 łyżki
miód ( ja miałam lipowy)- 3 łyżki
sok z połówki cytryny
3/4 szklanki płatków owsianych

*opcjonalnie- sok malinowy lub porzeczkowy- 1 łyżeczka

Dodatkowo: owoce do przybrania, maliny, jeżyny, truskawki lub borówki najlepiej się nadają

Kaszkę kuskus zalewamy wrzącą wodą w ilości 1 do 1 (jak szklana kaszy to wody szklanka). Podsypujemy cukrem, mieszamy i zastawiamy pod przykryciem 5 minut. Po 5 minutach odstawiamy przykrywkę i dajemy kaszy czas, żeby przestygła. Do ostudzonej kaszy dodajemy banany, roztopiony olej kokosowy i czekoladę, kakao oraz sok z cytryny. Całość blenujemy na gładką masę.

Teraz zajmujemy się spodem. Olej kokosowy roztapiamy- na gazie w garnku lub w mikrofalówce. Wyciskamy sok z połowy cytryny. Łączymy wszystkie składniki na spód i blendujemy. Masę przekładamy na blaszkę do pieczenia ( ja miałam okrągłą), na nią przekładamy masę z kaszy. Całość wędruje na godzinkę lub dwie do lodówki. Po wyjęciu przybieram górę owcami.

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

Brak komentarzy

Napisz komentarz