Dlaczego warto kochać każdą część KOKOSA?

O miłości moja! O smaku plażowy, wakacyjny, palmowy! Jesz i czujesz, że się teleportujesz w czasie i przestrzeni… na plaże z białym drobnym piaseczkiem i spokojnym lazurowym morzem, gdzie pod palemką popijasz kokosowy koktajl marzeń (a bez rureczki, rureczki nie wolno, słyszeli?🙂). Jeśli musiałabym wybrać jeden produkt, który będę spożywać do końca życia wybrałabym właśnie kokos! Uwielbiam zdrowe słodycze i owsianki z kokosem, uwielbiam tajskie ostre zupy na mleczku kokosowym i mus kokosowy kocham całym serduchem. Ale to miłość nie tylko czysto smakowa, bo kokos ma tez megaśnie właściwości zdrowotne. Co zawiera  wnętrze KOKOSOWELOVE?

#CUKIER KOKOSOWY

A cóż to takiego? Cukier kokosowy to sok uzyskany z palmy, z którego odparowano wodę. Koloru jest brązowego, smaczek ma delikatnie karmelowy ( kokosem nawet nie wonia🙂) a zapach dość intensywny, karmelowo-cynamonowy (wymiata, nie?) . Jest dużo mniej kaloryczny niż cukier biały ( biały – 50 kacl łyżeczka, kokosowy-19kacl), za to jest bogaty w składniki odżywcze, m.in. witaminy z grupy B oraz potas.

Posiada niższy indeks glikemiczny (GI 35) niż biały cukier, dla warto się zastanowić nad zmianą!

Oprócz tego wszystkiego cudownego, cukier kokosowy jest źródłem inuliny, która wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. Do jego super- zalet można dodać niską temperaturę topnienia i jednocześnie wysoką temperaturę palenia, przez co świetnie sprawdza się w piekarniku🙂.

#OLEJ KOKOSOWY

W oleju kokosowym znajdziemy głownie (90%) nasycone kwasy tłuszczowe. Największą część kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym stanowią kawasy MTC – średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe , dzięki którym koko olej jest taki super! Kwasy tłuszczowe MCT są metabolizowane łatwiej, organizm szybko może wykorzystać je jako źródło energii. Jeżeli chcesz zgubić wałeczki, to olej kokosowy to twój must have, bo wprowadzenie do diety od 15 do 30 gramów kwasów tłuszczowych MCT dziennie, zwiększa wydatek energetyczny organizmu o 5%.

Koko super olej pomoże nam też zwalczyć przeziębienie, bo działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i antygrzybiczo ( to wszystko dzięki zawartości kwasu laurynowego i kaprylowego).

No i ma coś czego wszyscy dziś pożądamy – osławione antyoksydanty, które zmniejszają stany zapalne w organizmie, przez co olej może być pomocny dla osób z chorobami skórnymi.

Olej kokosowy to też super kosmetyk- poprawia nawilżenie skóry, wpływa korzystnie na warstwę lipidową, działa jak filtr UV, przyśpiesza gojenie się ran, no i działa antybakteryjne.

I mega sprawa- można nim myć zęby! Na rynku są już dostępne koko pasty pomagające w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej bez fluoru.

#MLECZKO KOKOSOWE

Kocham i mleko, i mleczko kokosowe. Tego pierwszego używam do kawy, do zabielania zup i sosów, natomiast mleczko kokosowe wspaniale sprawdza się jako składnik kremów ciastowych, deserów czy lodów. To świetny zamiennik mleka krowiego, zwłaszcza że coraz więcej osób cierpi na nietolerancje laktozy. Jedyny minus- cena🙁. Ale nie ma się co martwić i płakać, wystarczy trochę czasu i chęci, i mleko kokosowe można zrobić samemu w domu.

Mleko Kokosowe- PRZEPIS#

  • 200 gram wiórek
  • 2 litry ciepłej przegotowanej wody
  • Blender
  • Gazę lub gęste sito

Całość wiórek przesypać do garnka i zalać litrem ciepłej wody. Odstawić na godzinę. Kiedy czas upłynie przelać całość do blendera i zmiksować. Powstałą zawiesinę przelewamy przez gazę (ewentualnie gęste sito, ja preferuję opcję z gazą), z czego powstanie nam część płynna i częsta stała- ta na gazie. Część płynną odstawiamy, część stałą zalewamy ponownie litrem ciepłej wody, zostawiamy na 40 minut i blendujemy. Łączymy z powstałam wcześniej płynem i mleczko mamy gotowe.

Jeśli do przygotowania mleczka użyjemy 200 gram wiórek (3, 50 zł) , otrzymamy około 1,5 litra mleka kokosowego ( za tyle musielibyśmy zapłacić 15 zł). Ile w kieszeni!

Mleko wytrzyma w lodówce 3 dni, można je też mrozić.

#WODA KOKSOWA

Woda kokosowa to wnętrze zielonego jeszcze orzecha kokosowego. Dla mnie, wielbiciela kokosów jej smak jest obłędny- a nawadnia tak jak woda, albo nawet lepiej, gdyż uzupełnia zestaw elektrolitów. Cud woda przyspiesza metabolizm, dostarcza nam potas, magnes, sód i wapń , jest źródłem pożądanego błonnika, reguluje ciśnienie krwi, ułatwia trawienie, pomaga przy problemach skórnych. Woda życia! Ale uwaga ciężarówki- w pierwszym trymestrze od spożywania wody kokosowej lepiej się powstrzymać.

#MUS KOKSOWY

Miąższ kokosa.. Kochasz albo nienawidzisz! Sowi Tata mówi, że to mydło i jak mydło smakuje😛. Ja z kolei rzadko pozwalam sobie na zakup musiku, bo kocham go jak każdy kokożerca zaaaa bardzo! I jak jest, ten kusiciel, w domeczku na półeczce, to mnie wzywa “ zjedz, zjedz, jeszcze łyżeczkę”. A takie kokosidło to ma … strach się bać, 700 kacl w 100 gramach. Mus można dodawać do wypieków, kremów, owsianek, gryczanek, jaglanek. Mimo dużej kaloryczności nie jest on taki straszny, bo stanowi źródło błonnika, potasu, magnezu i żelaza.

#WIÓRKI KOKOSOWE

Niby wióry- a błonnika bogactwo niezmierne, regulują nam trawienie i przyśpieszają przeminę materii. Jak inne produkty z kokosa, wiórki mają potas- a on jest niezbędny i dla tych co bardziej głową (na koncentrację, pamięć i prawidłowe mózgowia funkcje) i dla tych co bardziej ciałem (bo wspomaga układ mięśniowy i przyśpiesza ich regenerację). Więc, wióry z koko-orzecha, jedzone z umiarem, dodadzą nam mądrości i sprawności.

Źródełka podaje: 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24613207?dopt=Abstract      antyoksydanty 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15724344     działanie przeciwgrzybicze, wpływ na skórę

1 Comment

  • Marchewkowiec z kremem kokosowym – Sowa Na Wsi 4 grudnia 2018 at 13:01 Reply

    […] Więc jak święta, to i ciacho, c’nie? A jak ciacho, to żeby było też zdrowo. Tym razem mamy marchewę, jaglaną mączkę, kokosowy olej i koko mleko (o kokosowych super zdrowotnościach pisałam Ci Tutaj). […]

Napisz komentarz