fbpx

Gryczaniec śliwkowy

Jesień to czas kiedy w narodzie ochota na słodycze wzrasta maksymalnie. Dzień krótki, wieczór chłodny a słodkości kuszą zapachem i smakiem, obiecując błogie chwile. Najlepiej jest je spałaszować pod ciepłym kocem, z dala od chłodu świata. A żeby później nie płakać, usiłując (bez powodzenia…) wbić się w ukochane jeansy, najlepiej samemu zabrać się za przygotowanie słodkości. To daje nam szansę, nie tylko na kontrolowanie jakości składników, ale też użycie mniej kalorycznych i zdrowszych SŁODZIDEŁ.

Ja zamiast cukru używam ksylitu, miodu, syropu klonowego, syropu z agawy, lub mojego ulubieńca, CUKRU KOKOSOWGO. Kocham, uwielbiam, ubóstwiam. Cukier kokosowy ma taki smak domowością przepełniony, cudownie cynamonowy, miluchny. Nie jest rafinowany, ponadto jest źródłem potasu, żelaza, cynku, witaminy C.  Cukier kokosowy króluje u mnie w kuchni, a dziś dla rodzinki upichciłam ciacho ze śliwkami. Proste, szybkie, zdrowe. Smacznego!

*przepis na średnią blachę
Składniki na CIASTO:
1,5 szklanki mąki gryczanej
4 jajka
3/4 szklanki szklanka cukru kokosowego
3/4 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki kakao
250 gram śliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju kokosowego- do wysmarowania blachy
2 łyżki soku z malin (opcjonalnie)
Składniki na KRUSZONKĘ:
50 gram masła
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/4 szklanki cukru kokosowego

Przepis:
Śliwki myjemy, kroimy w pół i odsączamy, możemy osuszyć papierem kuchennym. W następnej kolejności przygotowujemy kruszonkę: do miski dodajemy masło, mąkę i cukier i wyrabiamy kruszonkę. Wyrobioną odstawiamy do lodówki.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do osobnego naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy mąkę i olej do masy, i miksujemy do gładkości. Dodajemy 2 łyżeczki kakao i 2 łyżeczki soku z malin, i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na wysmarowaną olejem blachę, układamy owoce i kruszonkę.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180* ( z termo-obiegiem) i pieczemy 45 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!

 

 

Brak komentarzy

Napisz komentarz