3 sposoby na WIELKĄ dynie

Lubicie dynie? Ja uwielbiam♥! Ale jak długo można jeść przygotowany z niej krem… Nooo, znudzi się w połowie jesieni. A dyni nadal dostatek i przydałoby się coś z nich wyczarować.  Zawłaszcza, że dyni zdarza się być wielką. Moje 3 inspiracje na poradzenie sobie z duża dynią.

Pikantna zupa paprykowo-dyniowa- NIE KREM🙂

Składniki:

0,6-0,7 kg miąższu z dyni

0,3 kg mięsa wołowego

Papryka czerwona

½ papryki żółtej

2 spore marchewki

Pietruszka

½ selera

3 duże cebule

3 ząbki czosnku

1 papryczka chili suszona

2 łyżki oliwy z oliwek

3 spore ziemniaki (opcjonalnie)

Kawałek imbiru

Sól

Natka pietruszki

Papryka słodka w proszku

Czarny pieprz

Ewentualnie uprażone pesteczki dyni do posypania gotowej zupy

Łyżka soku z cytryny

Pół łyżeczki miodu lipowego

Najpierw przygotowujemy bulion. Do 2,5 litra osolonej wody dodajemy porcję mięsa i włoszczyznę (pietruszkę, seler, marchewkę, opaloną cebulę- 1 sztuka).

Pozostałą cebulę, paprykę żółtą i czerwoną oraz miąższ z obranej dyni  kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy w cienkie paseczki, podobnie jak papryczkę chili. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wykładamy pokroją w kostkę dynie, smażymy 3-5 minut i dodajemy pozostałe składniki- tym razem smażymy 5 minut, do zrumienienia się składników. Następnie podlewamy uduszone warzywa chochelką bulionu i zagotowujemy wszystko na patelni. Po zagotowaniu całość przelewamy do bulionu. Dodajemy przyprawy (pieprz, paprykę słodką, natkę pietruszki, imbir) i gotujemy około 30 minut.

Jeśli chcecie dodać ziemniaki (ja nie przepadam za ziemniakami w zupie, więc jeśli przygotowuję ją dla siebie zwykle ich nie dodaje) to należy dołączyć je 20 minut przed końcem gotowania. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę soku z cytryny i pół łyżeczki miodu (polecam lipowy). Ugotowaną zupę możemy udekorować prażonymi pestkami dyni.

Ratatuj dyniowe z peperonicno i sokiem limonkowym

Składniki:

2 papryki żółte

1 czerwona papryka

0,450 kg polędwiczki wieprzowej

Kawałek dyni – mój miał ok. 60 dkg (bez skórki)

2 małe cebule

3-4 ząbki czosnku

2 łyżeczki soku z limonki

Sól, pieprz, szczypta cukru, świeży tymianek i oregano, natka pietruszki

2 papryczki peperoncino

Olej do smażenia

Zestawienie smaków podobne do tego z zupki. Tym razem polędwiczkę kroimy na medaliony około 3 centymetrowe, każdy z nich posypujemy solą, pieprzem i natką. Wykładamy na rozgrzany olej i smażymy krótko po każdej stronie. Usmażone medaliony wybieramy i układamy na miseczce, przykrywamy pokrywką. Dynie obieramy, kroimy wybrany kawałek w sporą kostkę, paprykę i cebulkę kroimy w mniejsze kostki, czosnek i papryczkę peperoncino kroimy w cienkie paseczki. Na rozgrzaną oliwę wykładamy najpierw dynie i smażymy 5 minut, dodajemy resztę warzyw i smażymy kolejne 5-10 minut (do zrumienienia cebulki). Następnie dodajemy pieprz, sól, cukier i natkę pietruszki, sok z limonki. Całość zalewamy  ¾ szklanki zimnej wody. Dusimy pod przykryciem około 20 minut, po których dodajemy usmażone polędwiczki i dusimy jeszcze 5 minut do odparowania wody. Danie jest proste, szybkie i rozgrzewające. Polecam zjeść z kromką razowego pieczywka.

Konfitura dyniowa z żurawiną

Dynia –400 gram

Żurawina- 60-80 gram

Cukier kokosowy -8 łyżek

Dynie włożyć do garnka, polać delikatnie wodą, posłodzić cukrem koksowym. Dusimy kilka chwil. Żurawinę dodajemy mniej więcej w połowie duszenia. Ja całość dusiłam 40 minut. Konfitura najlepiej smakuje z na kromce pieczywka, ale może być też dodatkiem do mies czy serów.

Smacznego!

Brak komentarzy

Napisz komentarz